O śliwkach

Mar 23

Są one dostępne na straganach od lipca do połowy października. Sa pyszne do jedzenie na surowo, suszone oraz w przetworach. Komponują się idealnie prawie ze wszystkimi rodzajami potraw z mięsa, wędlin i sałatek. Nadają się do sporządzania ciast, sosów, deserów i doskonałych nalewek. Znane i cenione były już w starożytnym Egipcie. W suszone śliwki zaopatrywano zmarłych na ich dalsza drogę by mieli czym pożywić się w zaświatach. W cesarstwie rzymskich uprawno aż 12 odmian tego gatunku. Wśród 60 gatunkach śliwek każdy z nas na pewno znajdzie coś dla siebie, różnią się przede wszystkim kolorem, wielkością i smakiem. Na uwagę zasługuje ich działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe a także sa idealnym naturalnym środkiem przeczyszczającym. Warto więc w sezonie zainwestować w te owoce i nacieszyć się ich smakiem a być może i przygotować konfitury i soki śliwkowe na zimę. Będą one idealne na zimne poranki zimą. Wzmocnią cię i pobudza do życia. A także pomogą w unormowaniu przemiany materii.